Welcome to Our Website

Yıllardır kandırılmışız! İşte gerçek balı ayırt etme özellikleri

Kokusuna ve tadında bakarak gerçek balı sahte balda ayırt etmek her zaman pek mümkün olamıyor. Bu nedenle bir balın gerçek mi, sahte mi ya da saf mı olduğunu öğrenmek için bazı basit yöntemler bulunuyor. İşte onlardan bazıları…

GERÇEK BAL NASIL ANLAŞILIR?

Etiketi Okuyun: Tanınmış ve tanınmış markaların balını satın almanın yanı sıra, logo ve marka adı için etiketi de kontrol ettiğinizden emin olun. Bu, aldığınız kavanozun yalnızca kaliteli değil aynı zamanda orijinal olduğunu da garanti edecektir. Kavanozun üzerindeki etikette yalnızca tek bir içerik belirtilmelidir; bal, hiçbir katkı maddesi veya tatlandırıcı içermez.

Sıcak Su Testi: Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı bal ekleyin. Bal saf ise, karışım karıştırıldığında topaklar halinde bardağın dibine çöker veya kaşığa yapışır. Bal herhangi bir şurupla karıştırılırsa suda çözülür.

Başparmak Testi: Baş parmağınıza bir damla bal koyun. Yayılır veya dökülürse saf değildir. Saf balın dokusu kalındır ve başparmağınızda bozulmadan kalır.

Alev Testi: Bal yanıcıdır ve kolayca alev alır. Kuru bir kibrit çöpünü bala batırın, ardından kibrit kutusuna vurun. Kibrit çöpü rahatlıkla yanıyor ve yanmaya devam ediyorsa bal saftır. Sahte balda yabancı madde olarak bulunan nem nedeniyle, sahte bala batırılan kibrit çöpü kolayca yanmayacaktır.

Köpük Testi: Balın içine 2-3 damla sirke esansı ekleyin ve iyice karıştırın. 2-3 dakika içerisinde köpük oluyorsa satın aldığınız ürün saf değildir ve katkı maddesi içermektedir.

Kağıt Mendil Testi: Bir parça kağıt mendilin üzerine bir damla bal koyun. Eğer emilir ve kağıdın üzerinde ıslaklık veya filigran bırakırsa, o zaman saf bal değildir.

Isı Testi: Bal safsa ısıtıldığında karamelize olur. Ancak sahte bal ısıtıldığında kabarcıklar oluşturma eğilimindedir ve karamelleşmez.

Ekmek Testi: Saf bal ekmeğin üzerine sürüldüğünde ekmeğin birkaç dakika içinde sertleşmesini sağlar. Öte yandan balın içinde herhangi bir katkı maddesi varsa ekmek dilimi yumuşak ve nemli kalır.

Kristalleşme Testi: Saf balın, baldan suyu/nemi uzaklaştıran bir enzim olan glikoz oksidazın varlığı nedeniyle zamanla kristalleşmeye yönelik doğal bir eğilimi vardır. Sahte bal saklandığında koyulaşmaz.

Yumurta Sarısı Testi: Bal bir kasede yumurta sarısı ile karıştırıldığında ve her ikisi birlikte karıştırıldığında, yumurta sarısı pişmiş gibi görünür. Ancak sahte bal yumurta sarısında bu etkiyi yaratmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir