İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi Ekibi, Yeni Bir Cihaz Geliştirdi!
İzmir Biyotıp ve Genom Merkezinde görevli olan Doç. Dr. Serhat Tozburun liderliğindeki ekip, sindirim sistemi organlarında kansere dönüşebilecek anormal dokuları yok etmeyi hedefleyen bir cihaz geliştirdi.
2021 yılında başlatılan proje kapsamında, TÜBİTAK ve Avrupa Araştırma Konseyi (ERC) tarafından desteklenen Clarisurge projesi 1,6 milyon avro hibe desteği aldı. Proje kapsamında, endoskopi cihazının ucuna takılabilen 1 santimetrelik bir başlık geliştirildi.
Bu başlık, endoskopi işlemi sırasında sağlıklı dokuları anormal dokulardan ayırarak yok etmeyi amaçlamaktadır. Hayvan deneylerinde başarılı olan bu başlık, anormal dokuları başarıyla kanala hapsedip yok etmeyi başarmaktadır.
Doç. Dr. Serhat Tozburun’un Açıklamaları
Doç. Dr. Serhat Tozburun, normalde endoskopi cihazlarının kanser öncesi anormal dokuların tedavisinde tercih edilmediğini belirtti. Ancak ekibi olarak geliştirdikleri başlık sayesinde, anormal dokuların hemen tedavi edilmesini sağlayacak bir teknolojiyi tıp dünyasına kazandırdıklarını belirtti.
Tozburun, cihazın çalışma prensibini açıklarken, tespit edilen anormal doku yapılarına yaklaşılarak negatif basınç ve elektrik akımlarıyla bu dokuların yok edildiğini ifade etti. Ayrıca geliştirilen aparatın tek kullanımlık ve hastaya özel olduğunu da vurguladı.
Doç. Dr. Serhat Tozburun ve Ekibinin Yenilikçi Çalışması
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz da projenin Türkiye’nin araştırma ekosistemine önemli katkılar sağlayacağını belirtti. Projenin sağlık teknolojilerinde yeni bir çağ başlatma potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Yılmaz, alınan hibenin nitelikli araştırmaların desteklenmesi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu dile getirdi.